Zie jij maatschappelijke diensttijd al zitten?

vrijdag 25 mei 2018
Als stagiaires van Carrefour zijn wij, Lusette en Lotte, uitgenodigd om een conferentie bij te wonen over maatschappelijke diensttijd.
 
Je zal je wel afvragen: wat is maatschappelijke diensttijd?
Maatschappelijke diensttijd is een variant op de maatschappelijke stage. Bij de meeste van jullie zal de maatschappelijke stage nog een verplichting zijn, maar daar gaat waarschijnlijk verandering in komen. Maatschappelijke diensttijd geeft je de mogelijkheid iets te betekenen voor de maatschappij en gelijk te werken aan je toekomst. Weet je bijvoorbeeld niet wat je wilt worden, dan kan je dit gaan onderzoeken tijdens je maatschappelijke diensttijd. Het is een soort stage, maar zonder enige verplichtingen in de vorm van stageopdrachten etc.
 
De overheid is er nog niet helemaal uit hoe de maatschappelijke diensttijd er tot in details uit gaat zien. Er zijn veel
 IMG-20180525-WA0003_1527232481991.jpg
ideeën en mogelijkheden, maar zij willen vooral dat jongeren aan het roer staan. Met die reden hebben zij dan ook de conferentie van 18 mei georganiseerd in de Fabriek in Utrecht.
 
We kwamen ’s ochtends binnen en we werden direct met veel enthousiasme ontvangen. We waren verbaast over het grote aantal jongeren en politici dat aanwezig was. Na een tijdje werden we uitgenodigd om met z’n allen in een grote ruimte te zitten en werden we welkom geheten. Er werd ons uitgelegd wat de maatschappelijke diensttijd zou gaan inhouden en dat onze mening er toe deed. Er werd ons toegeroepen: ‘ Doe vooral je mond open!’ Ze wilden hiermee bereiken dat wij al onze ideeën over de maatschappelijke diensttijd zouden uitspreken.
Vervolgens deden we mee met een workshop die georganiseerd werd door ‘YoungImpact’. Een toffe organisatie die jou uitdaagt om een challenge te bedenken waarmee je de wereld een stukje mooier maakt. Check vooral de site voor meer informatie.
Wij kregen de tijd om ook een challenge te bedenken. Zo hebben wij op tientallen post-its allerlei complimentjes geschreven en deze op verschillende stoelen geplakt. Zo kregen veel van de jongeren en volwassenen een complimentje mee naar huis.
 IMG-20180525-WA0011_1527232482444.jpg

Er werden niet alleen workshops georganiseerd, maar ook een aantal pitches. Verschillende organisaties vertelde ons in vijf minuten waarom zij die maatschappelijke diensttijd zo belangrijk vonden voor hen en voor de maatschappij en hoe zij de diensttijd wilden invullen. Defensie gaf bijvoorbeeld aan dat zij doormiddel van een bivak, online cursussen en praktijkdagen invulling wilden geven aan de maatschappelijke diensttijd. Zo kan jij als jongeren ervaren hoe het zal zijn als je bij de defensie wil, maar je kan ook vaardigheden ontwikkelen, zoals samenwerking. Het hoeft dus niet perse  te maken hebben met je vervolgopleiding, maar het kan ook bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling.
 
Van te voren wisten wij niet zo goed wat we konden verwachten en waren we een beetje twijfelachtig, maar de conferentie heeft ons toch enthousiast gemaakt.
Al met al was het een gezellige dag waarin veel ideeën ter spraken zijn gekomen en we goede gesprekken hebben gehad. De staatssecretaris ministerie volksgezondheid, welzijn en zorg, Paul Blokhuis, heeft ons verzekerd dat alle ideeën meegenomen worden naar Den Haag.